Thursday, December 9, 2010

Jom kurus 2

JANGAN BUAT

1.Jangan makan makanan yang berkarbohidrat tinggi seperti nasi (ni pantang besar), roti, meehon, keow teow atau mee.

2.Jangan makan makanan yang mempunyai kandungan gula/garam yang tinggi seperti ikan masin, kicap, cili sos, tomato sos, yogurt manis dan sebarang jeruk.

3.Jangan makan frozen food (makanan beku sejuk) seperti burger, bebola ikan, sosej dan sebagainya.

4.Jangan atau kurangkan pengambilan minuman yang berkafein seperti teh, kopi dan coklat. Kerana kafein melambatkan pembakaran lemak.


CUBA BUAT

1.Anda kena minum air masak (air suam atau air sejuk) sekurang-kurangnya 2 liter sehari.

2.Anda kena banyakkan makan sayur dan makanan yang berasaskan soya.

3.Anda dibolehkan untuk makan daging, ikan, makanan laut dan juga keju (cheese). Tapi ingat, jangan makan nasi atau roti!

4.Anda digalakkan sangat-sangat untuk bersenam setidak-tidaknya 30 minit sehari (berjalan kaki pun OK)

5.Sebelum tidur, katakan pada hati dan minda anda bahawa anda akan mengurangkan berat badan. Kalau boleh, usap-usapkan bahagian-bahagian yang banyak lemak seperti perut, peha (usap seperti seolah-olah kita mahu memujuk), sambil mengatakan bahawa ; “Wahai lemak, aku mahu kurangkan kamu supaya badan jadi lebih ringan untuk beribadah pada Allah. Susutlah kamu kerana Allah.

Rajin-rajinlah usap dan bisikkan kata-kata ini pada tempat-tempat yang banyak lemak. InsyaAllah, berkesan.

Sekian, selamat mencuba.

7 comments:

Ayuni said...

hikhik, byknye jgn....

caera puttih said...

wuuuu~hebat2..boley cube nie..

.::: Princess MOMOY :::. said...

Momoy nak gemuk
mau lagi 3 kg
MY RECENT POST : Plectranthus rotundifolius (Poiret) Sprengel - APA TU ?

miyoshu212 said...

uikss...!!tengs la utk entri ni...haha..
mmg aku tgh nk diet ni..
:D

ASSOYFINGER67 said...

T/K info nie..huhu

aini said...

pinjam ayt entri ni yg last tu eh..thanx:) hehe..nk post kat my blog..mcm kewl je...point yg last tu:)

Namie Amir said...

my petua satu je, jgn makan selepas kul 6 petang... :-)